Kategorier
Arvstvist

Så tar du reda på vem som har arvsrätt

Har din sambo rätt att ärva allt när du dör? Hur mycket har barnen rätt till om jag testamenterar allt till någon annan? Hur fungerar egentligen arvsrätt?

I Sverige fungerar lagen om arvsrätt annorlunda än i många andra länder. Sverige är ett väldigt organiserat land så det finns många lagar om arvsrätt och hur den fungerar. Kontakta experter på arvsrätt för att ta reda på mer. Till skillnad från de amerikanska filmerna som jämt och ständigt letar efter giltiga testamenten, så är ett testamente inte alltid giltigt i Sverige. Du har inte rätt att testamentera allt du äger till vem som helst.

Det innebär också att du inte kan lämna dina barn eller andra godkända arvingar helt arvslösa. Om du har testamenterat alla dina tillgångar till någon annan än dina arvingar, så kan testamentet räknas som värdelöst. Dina barn har till exempel alltid rätt till hälften av alla tillgångar, oavsett vad din sista önskan är. Din sambo däremot har inte rätt till någonting, om inte du testamenterar det till honom eller henne.

Arvsrätt är viktigt för samhället

Det låter kanske inte så kul att inte kunna göra det man vill med sina egna tillhörigheter, men det är faktiskt för att skydda dina familjemedlemmar. En sambo kan till exempel inte komma och hävda att alla tillgångar är hans eller hennes, om det inte finns skrivna papper på det. Tänk om dina barn skulle bli arvslösa, efter att du har jobbat så hårt för att de ska få det bättre.

Lagen om arvsrätt är tydlig, och det går inte att göra precis hur man vill, eftersom det vore orättvist mot de efterlevande. En advokat kan hjälpa dig att skriva ett tydligt och godkänt testamente om du skulle vilja skänka något till en organisation eller en annan person. Det är fullt möjligt att skänka delar av arvet till andra.