Frankrike vill tvinga Google att länka och betala länkskatt

Frankrike vill tvinga Google att länka och betala länkskatt

Vi rapporterade nyligen skrev vi om att Google vägrar rätta sig efter EUs nya upphovsrättsdirektiv som skulle tvinga IT-jätten att betala en länkskatt för så kallade rika länkar. Istället väljer Google att inte visa rika länkar som mediehus alls, och visar dem som enkla länkar istället. I Tyskland, som har liknande lagstiftning sen tidigare, agerade Google på samma sätt och då minskade istället trafikflödet till nyhetssidorna, när länkarna inte blev lika framträdande som tidigare.

Googles agerande har förargat framför allt politiker i Frankrike. EUObserver rapporterar att en fransk befattningshavare vill nu att EU skapar en EU-myndighet med ansvaret att böta IT-bolag som inte följer EUs lagstiftning. ”Ett stort amerikanskt bolag, nämligen Google, har meddelat att det inte kommer följa EUs upphovsrättsdirektiv… Vi måste sätta stopp för detta illegala beteende” ska befattningshavaren ha sagt till Reuters.

Fråga är om det är möjligt att tvinga företag att rätta till designen på sina webbsidor så att de uppfyller kraven i en lagstiftning som tvingar samma bolag att betala en avgift till företaget de länkar till?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *