Rätt och fel om upphovsrätt

icon_PDF_1Ladda ner Rätt och fel om upphovsrätt som PDF

Om du tänker efter kommer du säkert på flera tillfällen då tal om upphovsrätt dykt upp i din vardag. Vi tycker att det är bra att frågan diskuteras så att folk tänker efter kring det här med rätt och fel. Nedan har vi samlat några argument. Håller du med? Finns det olika dimensioner i frågorna? Känns något mer fel än något annat? Diskutera!

”Det händer att jag streamar en tv-serie eller en film då och då. Filmbolagen är så rika att det inte märks om jag inte betalar för mig.”

  • Det spelar egentligen ingen roll om man streamar eller laddar ner en film illegalt sällan eller ofta – det är lika olagligt oavsett. Idag finns det flera lagliga alternativ som erbjuder streamade filmer och tv-serier. För en ganska låg kostnad får man tillgång till ett bibliotek som håller hög klass rent tekniskt, utan risk för virus och där upphovsmännen får betalt för sitt arbete. Om ingen betalar, vem ska då vilja finansiera nästa storfilm eller tv-serie i framtiden?

”Även om jag inte betalar för att se en tv-serie på nätet så spelar det ju ingen roll! Den har ju gått på tv och de som har gjort serien har ju då redan fått betalt en gång.”

  • Den som ser på tv-program betalar antingen för det via en licensavgift (public service), ett kanalpaket (via en operatör) eller genom att ta del av kommersiella budskap (till exempel reklam). Något av dessa medel, eller en kombination av dessa, betalar för produktionen av ett program eller en tv-serie. Den som inte betalar bidrar alltså inte till produktionen.

”Informationen ska vara fri och jag skulle själv inte ha något emot att mina egna verk spreds gratis på nätet.”

  • Här gäller det att skilja på äpplen och päron. Information ska givetvis vara fri i så stor utsträckning det går – det är en demokratisk grundprincip. Men upphovsrätten handlar inte om detta, det handlar om vem som har skapat något och hur andra får ta del av det. Om du har spelat in en film och vill att den sprids utan ersättning till alla som vill se den är det din fulla rätt. Om du däremot vill ha betalt för ditt arbete har du rätt att bestämma det också. Det här valet ska inte göras av dig eller mig som publik. Det ska göras av den som skapat verket.

”Jag går så pass mycket på bio att jag kan ladda hem en film då och då, jag har ändå gjort mitt.”

  • Återigen, det här är ett argument som faller på sin egen orimlighet. Få skulle tycka att det var okej att snatta i mataffären då och då eftersom man ändå handlar mat regelbundet. Och vem av upphovsmännen ska acceptera att bli utan ersättning för sitt arbete med motiveringen att någon annan istället fått betalt?

”Upphovsrätten fungerar inte på internet, det är förlegat”.

  • Det är en myt att tekniken står i konflikt med upphovsrätten. I själva verket bygger även teknikutveckling på sådant som upphovsrätt och patent. Tekniken kan användas på olika sätt, även för att skydda upphovsrätten. Snarare har upphovsrätten blivit viktigare i takt med tekniken och att allt större del av ekonomin blir digital.

”Kulturen får ju ändå så mycket bidrag från staten, de klarar väl sig på det?”

  • Stadsbudgeten är väldigt begränsad och det är faktiskt en ytterst liten del som går till film och TV. Skulle all produktion täckas av statsbidrag skulle det inte finnas mycket pengar kvar till resten av samhället. Är det inte då bättre att alla som tittar på film faktiskt betalar för sig?