Men streaming är väl lagligt?

icon_PDF_1Ladda ner Men streaming är väl lagligt? som PDF

Sammanfattning

I den svenska upphovsrättslagen står det att ”den som beträffande ett litterärt eller konstnärligt verk vidtar åtgärder, som innebär intrång (…) döms, om det sker uppsåtligen eller av grov oaktsamhet, till böter eller fängelse i högst två år.” I Sverige är det alltså olagligt att sprida upphovsrättsskyddat material utan tillstånd från upphovsmannen och för den som bryter mot detta kan påföljden både bli skadestånd och fängelse.

Vad som gäller den som tagit del av olagligt kopierat material har det därmot varit lite mer oklart. Utvecklingen av filmtjänster på nätet har gått väldigt snabbt och under en period var det inte helt fastställt vad som faktiskt gällde för den som tittade på illegal film via streaming. Den 26 april 2017 beslutade dock EU-domstolen att det är olagligt att streama film och tv från en illegal källa. Det betyder att den som streamar en film från en sida med olagligt kopierade filmer och tv-serier bryter mot lagen och riskerar åtal.

Det är även olagligt att länka till illegalt material på nätet, även om du själv inte lagt upp filmen eller programmet. Delar du länken till en illegal film eller tv-serie i dina sociala kanaler kan du också ställas till svars för brott mot upphovsrättslagen.

Många olagliga sajter försöker se lagliga ut och det kan vara svårt att veta vad som är vad. En enkel fråga man kan ställa sig när man kommer i kontakt med material på nätet är om sidan känns seriös eller inte. Är du inne på en sida där den senaste biofilmen är tillgänglig gratis? Då har den med största säkerhet inte hamnat där på laglig väg.

Idag finns det gott om alternativ där du både kan ladda hem film, musik och böcker på ett schysst sätt där upphovsrätten inte kränks. Vill du vara helt säker på att du tittar på film från en legal källa kan du gå in på sidan: streamalagligt.se. Där har Patent- och registreringsverket samlat en stor mängd sidor där du kan streama film och TV helt lagligt.

Använder du lagliga alternativ får upphovsmakaren betalt och har möjlighet att skapa nytt material. Använder du en tjänst eller sida med olagligt kopierat material får upphovsmakaren inte betalt och i värsta fall skor sig istället någon annan på dennes arbete.

Fördjupning

Det är viktigt att poängtera att varken fildelning eller streaming i sig är olagligt. Det är först när dessa sätt att sprida material utan att upphovsrättsinnehavaren gett sitt tillstånd som det blir en illegal handling.

Tänk dig en artist som själv lägger ut en låt på sin hemsida. Musikern äger själv rättigheterna till låten och har därmed här själv godkänt att vem som helst får och kan ladda hem den utan kostnad. Detta är givetvis helt okej enligt lagen. Kom ihåg – det är den som äger rättigheterna som avgör hur det får användas.

Tänk dig nu istället ett scenario där en dokumentärfilmare arbetat länge på en film som hon efter mycket arbete färdigställt och kanske lånat pengar för att kunna genomföra. Målet är att filmen ska kunna visas på tv, kanske rentav bio. Någonstans försvinner en förhandskopia som filmaren skickat till en distributör. Någon tar sig sedan friheten att ladda upp filmen på en känd streamingsajt. Den blir snabbt populär, visas tusentals gånger och blir omtalad. Den tänkta distributören av filmen drar sig ur ett eventuellt samarbete eftersom filmen redan är så pass spridd. Dokumentärfilmaren har nu arbetat i nästan två år med sin film som förvisso blivit populär – men inte genererat en krona till filmaren (som ändå har lånen att betala). De ljusskygga ägarna till streamingsajten har däremot tjänat pengar på den populära filmen, till exempel på annonser.

Ovanstående exempel är fiktivt men belyser en viktig fråga när det kommer till illegal spridning av upphovsrättskyddat material. Argumentet att ”det är väl bättre att en film blir sedd av många än inte alls” hörs ibland i debatten men återigen glöms då kärnfrågan bort – det är upphovsrättshavarens beslut, inte ditt eller mitt.

Idag finns det flera aktörer på marknaden som erbjuder laglig streaming av filmer och tv-serier som mot en avgift kan ses på datorn och teven, i vissa fall även på mobilen och i surfplattan. Dessa företag har alla en sak gemensamt – de respekterar kreatörens rättigheter och betalar i sin tur för att kunna erbjuda just dennes verk till allmänheten. Samtidigt finns det också många sajter på internet som erbjuder streaming och nedladdning av material utan att det kostar något. Här är fallet oftast det motsatta. De sprider alltså filmer och serier utan att ha rätt till det.

Illegal streaming och nedladdning kan tyckas vara ganska oskyldigt. Ett vanligt argument för illegal spridning är att filmbolagen tjänar pengar ändå. Riktigt så lätt är det tyvärr inte och mindre intäkter kan leda till ett minskat utbud. För vem vill ta chansen att skapa en tv-serie, ett album eller ett dataspel om utsikterna att få betalt för sitt arbete blir allt mindre?

I en del länder stoppar internetoperatörer tillgången till välkända sajter som sprider upphovsrättskyddat material utan tillstånd. I en uppmärksammad dom 2014 bestämde EU-domstolen att internetleverantörer har ett ansvar att stoppa tillgången till piratsajter som erbjuder till exempel streaming av illegalt material, oavsett var i världen dessa sajter än må vara baserade. Detta efter att två filmbolag drivit en rättslig process i Österrike.

Vad få tänker på är att de som driver nedladdningssajter och streamingtjänster där materialet hamnat på olagligt vis ofta även tjänar pengar på andras arbete. Detta via exempelvis annonsintäkter. Matematiken här är egentligen inte särskilt komplicerad. Använder du legala alternativ får upphovsmakaren betalt och kan leva på sitt arbete. Använder du en tjänst eller sajt baserad på illegalt införskaffat material får upphovsmannen inte betalt och i värsta fall skor sig istället en tredje part på konstnärens arbete.

Checklista för osjysst streaming

 • En film som inte gått upp på bio finns tillgänglig.
  Ibland med texten ”SCREENER, NOT FOR DISTRIBUTION” över halva skärmen.
 • Allt material är gratis. Även viruset som du får på köpet.
  Just det, samma virus som förvandlar din dator till en zombie.
 • Sidan är nedlusad med reklam för muskelpreparat, pormaskrengöring
  och nakna människor.
 • Bildkvaliteten påminner om att titta på ett akvarium. Inuti ett akvarium.
  Med felslipade glasögon på sig.
 • Stavningen är en vild mix av svengelska översättningar och okända,
  inte sällan väldigt nyskapande ord.

Mer läsning:

PRV – Aktuella rättsfall och utredningar.
https://www.prv.se/sv/upphovsratt/streama-lagligt/aktuella-rattsfall/

Diskussionsfrågor:

 • Hur streamar du material?
 • Hur har ditt konsumtionsmönster förändrats de senaste fem åren?

Inlämningsuppgift

 • Hur påverkas framtida filmproduktion av illegal streaming och fildelning?