Jakob – Programmerare

icon_PDF_1Ladda ner alla Röster från arbetslivet som PDF

I Sverige sysselsätts tiotusentals personer i branscher som är beroende av att upphovsrätten följs. Vi har träffat några av dem och frågat hur de själva kommit in i branschen, hur upphovsrätt och piratkopiering påverkar dem i deras yrken och vad de har för tips till ungdomar som själva vill börja arbeta inom kreativa och skapande yrken.

Berätta om dig själv.

Jag heter Jakob Marklund och är Lead Programmer på Coldwood Studios. Mitt intresse för spel och spelprogrammering började när jag var 11 år då jag fick min första dator, en klassisk Commodore 64. Tidigt blev jag intresserad av att själv programmera och inte enbart spela spel. Förutom spel så gillar jag musik och sjunger i ett Deathmetalband.

Hur hamnade du i ditt yrke?

Jag studerade till civilingenjör i teknisk datavetenskap vid Umeå Universitet och när det var dags att göra examensarbete kontaktade jag ett lokalt spelföretag. Där utvecklade jag en egen fysikmotor och fick efter examensarbetet anställning. 2003 startade jag och några kompisar Coldwood Interactive, där vi har utvecklat spel till Xbox, PS2, PS3, Xbox 360, PSP samt till PC.

Hur påverkas din yrkesroll av piratkopiering?

Inte så särskilt mycket i det dagliga arbetet. Visst får man som PC-programmerare jobba en del med kopieringsskydd, men det är en försumbar del av arbetet.

Vad skulle du vilja säga till den som spelar spel som de skaffat på illegal väg?

Gillar man spel tycker jag att det är självklart att man ska stödja utvecklarna och betala för sig. På sikt är det viktigt att de som utvecklar spel som uppskattas av spelarna får betalt, annars finns det risk att man inte kan fortsätta.

Har du tips till den som vill arbeta med programmering i framtiden?

Spela mycket spel. Men försök också att börja experimentera med att utveckla egna spel med någon enkel spelmotor. Sedan tycker jag att man skall läsa en ordentlig universitetsutbildning som grund där man lär sig mer än bara spelprogrammering. Att vara spelprogrammerare betyder att man får ett otroligt inspirerande och varierat jobb, men det gäller att vara snabb på att lära sig nya saker.