Frida – Producent

icon_PDF_1Ladda ner alla Röster från arbetslivet som PDF

I Sverige sysselsätts tiotusentals personer i branscher som är beroende av att upphovsrätten följs. Vi har träffat några av dem och frågat hur de själva kommit in i branschen, hur upphovsrätt och piratkopiering påverkar dem i deras yrken och vad de har för tips till ungdomar som själva vill börja arbeta inom kreativa och skapande yrken.

Berätta om dig själv.

– Jag heter Frida Bargo och är producent på produktionsbolaget BRF. Jag har jobbat med film sedan 2004. Just nu är jag i slutskedet med två nya långfilmer som båda kommer att ha premiär i höst, dels Peter Grönlunds “Goliat” och dels Anna Odells “XoY”. Innan dess producerade jag vår första internationella film, Lisa Langseths “Euphoria” med Alicia Vikander, Eva Green och Charlotte Rampling i huvudrollerna.

Hur hamnade du i ditt yrke?

– Efter att ha jobbat 10 år som copywriter bestämde jag mig för att satsa på film istället eftersom jag tyckte reklamfilmsinspelning var det roligaste med reklambranschen. Så jag sa upp mig och startade eget. Jag började jobba med reklamfilm, min första längre film som producent var en novellfilm som jag gjorde tillsammans med min bror. Jag producerade och han skrev manus och regisserade. Vi fick inget stöd och jag brände alla mina sparpengar, men alla i teamet fick betalt och vi gjorde en bra film!

Hur påverkas din yrkesroll av piratkopiering?

– Det är väldigt svårt att göra film i Sverige idag. För att skapa bra filmer är vi helt beroende av att tittarna betalar för sig. Illegal streaming gör att våra inkomstmöjligheter minskar och tjänar vi inga pengar på det vi arbetar med så kan det resultera i att vi inte har råd att producera nytt i framtiden. Detta är ett allvarligt hot mot hela film- och mediebranschen och för mig personligen kan det i
förlängningen betyda att jag förlorar jobbet.

Hur känner du inför tanken på att någon laddar hem en film du arbetat med utan att betala för sig?

– Jag blir upprörd. Att streama film illegalt är stöld. Jag hoppas att fler kan inse att bra filmer kräver att tittarna betalar. Och jag hoppas att fler kan se att film är ett uttryckssätt som bidrar till att skapa demokrati i vårt samhälle, det tycker jag i alla fall är något som är värt att betala för. Om man ska
hårddra det är faktiskt piratkopiering och illegal streaming ett hot mot yttrandefriheten.

Har du tips till den som vill arbeta med/som (Ditt yrke) i framtiden?

– Gör, gör, gör! Sök utbildningar och praktisera på filminspelningar medan du pluggar. Och gör som jag, producera kortare filmer själv. Om du bara brinner tillräckligt hårt så kommer du fram. Men tro inte att det är en räkmacka att nå dit du vill, var beredd på att kämpa hårt för lite eller inga pengar till en början. Men om du sliter hårt lönar det sig. Och se mycket film! (Men betala för det!)