Mårten – Manusförfattare

icon_PDF_1Ladda ner alla Röster från arbetslivet som PDF

I Sverige sysselsätts tiotusentals personer i branscher som är beroende av att upphovsrätten följs. Vi har träffat några av dem och frågat hur de själva kommit in i branschen, hur upphovsrätt och piratkopiering påverkar dem i deras yrken och vad de har för tips till ungdomar som själva vill börja arbeta inom kreativa och skapande yrken.

Berätta om dig själv.

– Jag heter Mårten Klingberg och arbetar som manusförfattare, regissör och skådespelare. Jag har varit aktiv i film- och tv-branschen i drygt 15 år och har bland annat både skrivit och regisserat flera Beck-filmer. Just nu jobbar jag med två väldigt spännande filmprojekt, men de är så hemliga att jag tyvärr inte kan prata om dem.

Hur hamnade du i ditt yrke?

– Jag läste natur på gymnasiet och hade egentligen tänkt bli läkare. Men så testade jag på att gå en teaterkurs och då kände jag att jag verkligen hittat något som passade mig. Genom skådespeleriet fick jag en möjlighet att leva ut som jag inte hade haft tidigare. Sedan har det bara rullat på, jag gick Teaterhögskolan och började jobba som skådespelare. Sedan började jag intressera mig ännu mer för själva berättandet och läste manus och regi på Dramatiska Institutet (numera Stockholms Dramatiska Högskola).

Hur påverkas din yrkesroll av illegal streaming?

– Det påverkar alla oss som jobbar i branschen väldigt mycket. Det är viktigt att förstå att film kostar väldigt mycket att göra. Ju mindre pengar vi får in för det vi gör desto mindre möjligheter har vi att skapa nytt, det är ju det som är det riktigt tråkiga.

Hur känner du inför tanken på att någon streamar en film du arbetat med i flera år utan att betala för sig?

– Det är ett djävla sätt rent ut sagt. Man kan ju tycka att alla bör ha en intern moralisk kompass och faktiskt själv känna vad som är rätt och fel, tänka lite på vad man gör helt enkelt. För det är ju stöld, de kunde lika gärna sno min bil, så känns det.

Har du tips till den som vill arbeta med manusförfattande i framtiden?

– Ett bra tips är att läsa på lite om filmdramaturgi innan man börjar skriva. Det finns mycket bra litteratur om hur just filmberättelser är uppbyggda och det underlättar verkligen mycket om man lär sig det. Sedan kan det ju alltid vara bra att gå någon form av utbildning, det finns allt från enstaka kurser till heltidsutbildningar, man kan alltid lära sig något nytt.